Plant Protein Pilot



Vlaanderen wil versneld inzetten op eiwittransitie en eiwitdiversificatie van grondstoffen, die gedreven wordt door diverse maatschappelijke tendensen, zoals duurzaamheid, aandacht voor gezondheid, smaak, authenticiteit en bezorgdheid voor dierenleed. Als gevolg is er bij de consument een duidelijk trend zichtbaar naar een meer divers gebruik aan plantaardige grondstoffen in dagdagelijkse voedingsproducten en gekoppeld een dalende consumptie aan dierlijke eiwitten. Dit is een trend waarvan verwacht wordt dat deze zich zal blijven doorzetten en wereldwijd zal blijven stijgen. Er zijn echter nog grote kennishiaten over de impact van verschillende processing stappen op de functionaliteit van plantaardige eiwitten.

Het project Plant Protein Pilot heeft als doel de uitbreiding van het Food Pilot living lab met een pilootlijn voor het isoleren en concentreren van hoogwaardig eiwit uit diverse plantaardige grondstoffen. Deze pilootlijn opent mogelijkheden om de verschillende processtappen gecontroleerd uit te voeren en de impact ervan te bestuderen om vervolgens het proces te optimaliseren. Specifiek zal geïnvesteerd worden in apparatuur voor het dehullen, ontvetten, centrifugeren, decanteren, klaren en opzuiveren van plantaardige grondstoffen. Door de investering in deze toestellen wordt een complete Plant Protein lijn gecreëerd. De integratie van deze lijn in het bestaande toestellenpark maakt het mogelijk om de bekomen eiwitconcentraten/isolaten te verwerken in diverse eindproducten van de bakkerij-, vlees-, zuivel- en andere sectoren, al dan niet met een tussenstap om het eiwit te textureren. Hiermee beogen we co-creatie om O&O resultaten beter te valoriseren.

Financiële info

Projectleider

VZW Flanders'FOOD

Thema

Klimaat, Landbouw, Onderzoek en innovatie

Prioriteit

Onderzoek en Innovatie

Website

Informatie aanvragen

U kan meer informatie over dit project aanvragen door het contactformulier in te vullen.

Meer info aanvragen