Het INTERREG IV project ‘Groene Grondstoffen’ experimenteerde succesvol met lokaal geteelde biomassa zoals vezelhennep en miscanthus. Biogebaseerde materialen kennen echter nog teveel beperkingen en praktijkonderzoek moet ze nog verder perfectioneren. Pas dan kunnen kmo's echt aan de slag gaan met deze materialen. ‘Growing a green future’ pakt dit op en zet een brede waaier van nieuwe ketens op in de biogebaseerde economie.
De stichting Agrodome, Inagro en Millvision werken samen aan een pilot biobased vakantiewoning. Lokale geteelde hennep, vlas of miscanthus zijn grondstoffen voor de productie van de noodzakelijke bouwmaterialen, bijvoorbeeld bouwblokken, isolatie- en afwerkingsmateriaal. Daarnaast staat Millvision in voor de doorontwikkeling van kwaliteitsvol biobased printpapier en verpakkingen gebaseerd op de drie eerder genoemde gewassen.
De Rusthoeve doet onderzoek naar hoogwaardige oliën zoals hennep en deder. Deze plantaardige oliën zijn dankzij nieuwe inzichten te beschouwen als erg gezonde onverzadigde vetzuren. Op basis van consistentie, stabiliteit, smaak en geur van deze ‘nieuwe’ plantaardige oliën evalueert de Rusthoeve in welke recepten van voedingsproducten ze een ingrediënt kunnen zijn.
Tenslotte maken de projectpartners ook business cases voor gewassen die als natuurlijke biocide kunnen optreden. Zo onderzoeken ze of miscanthus een waardige vervanger kan zijn van de schadelijke onkruidverdelger Round Up.